Ministerul Educatiei si Cercetarii

 
Ordin nr. 5101/2005

din 03/10/2005
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 941 din 21/10/2005

pentru aprobarea Sistemului de evaluare privind conferirea titlului de cercetator stiintific gradul II


 

    In conformitate cu prevederile Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, ale Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, ale Hotararii Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea si desfasurarea studiilor de doctorat, si ale Hotararii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii,

    ministrul educatiei si cercetarii emite prezentul ordin.

   Art. 1. - (1) Se aproba Sistemul de evaluare privind conferirea titlului de cercetator stiintific gradul II, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
   (2) Comisiile de specialitate din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (C.N.A.T.D.C.U.) pot adauga la sistemul de evaluare criterii sau indicatori suplimentari, in concordanta cu starea domeniului, dar nu pot substitui criteriile si indicatorii minimali stabiliti prin prezentul ordin.
   Art. 2. - Titlul de cercetator stiintific gradul II este conferit prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, la propunerea C.N.A.T.D.C.U.
   Art. 3. - Directia generala invatamant superior din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii elaboreaza modelele pentru fisa de prezentare si lista de lucrari din dosarul de cercetator stiintific gradul II, pe care le comunica institutiilor de invatamant superior si de cercetare si C.N.A.T.D.C.U. in termen de maximum o luna de la data emiterii prezentului ordin.
   Art. 4. - Directia generala invatamant superior din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii comunica prezentul ordin institutiilor de invatamant superior si de cercetare si C.N.A.T.D.C.U, care il vor pune in aplicare.
   Art. 5. - Prevederile prezentului ordin sunt aplicabile concursurilor pentru titlul de cercetator stiintific gradul II incepand cu anul universitar 2005-2006.
   Art. 6. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga prevederile Ordinului ministrului educatiei si cercetarii nr. 4.824/2004 pentru aprobarea Sistemului de evaluare privind ocuparea posturilor/acordarea gradului profesional de cercetator stiintific gradul II (CS II), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 41 din 12 ianuarie 2005.
   Art. 7. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    Ministrul educatiei si cercetarii,
Mircea Miclea

    Bucuresti, 3 octombrie 2005.
    Nr. 5.101.

   ANEXĂ
 
    SISTEM DE EVALUARE
privind conferirea titlului de cercetator stiintific gradul II

   A. Conditii preliminare
   (1) Dosarul de cercetator stiintific gradul II si mapa cu contributii stiintifice semnificative sunt constituite si transmise in conformitate cu prevederile cuprinse in sectiunile C, D si E.
   (2) Pentru dobandirea titlului de cercetator stiintific gradul II, studiile universitare de licenta sau asimilate, studiile de masterat si doctorat, pozitia profesionala, precum si activitatile si realizarile profesional-stiintifice se prezinta si se evalueaza, referitor la candidat, in legatura cu domeniul asociat postului aflat in concurs.
   (3) In scopul racordarii invatamantului superior si cercetarii la standardele internationale, alaturi de vizibilitatea si impactul national, vizibilitatea si impactul international sunt conditii importante pentru obtinerea titlului de cercetator stiintific gradul II, cu efect direct asupra programelor de masterat, de doctorat si postdoctorale. Vizibilitatea si impactul international sunt operationalizate prin publicatii cotate de Institutul pentru Informatia Stiintifica (ISI) si/sau indexate in baze de date internationale reprezentative pentru domeniu, precum si prin contracte/granturi obtinute prin competitie internationala.
   (4) Fisa de prezentare si lista de lucrari din dosarul de cercetator stiintific gradul II sunt publicate pe site-ul institutiei care propune candidatul, in perioada dintre data depunerii cererii de catre acesta si data ordinului ministrului educatiei si cercetarii privind conferirea titlului de cercetator stiintific gradul II.
   B. Criterii de evaluare
    Criteriul 1 - Managementul proiectului/activitatii de cercetare
    Se evalueaza calitatea activitatilor de management al cercetarii pentru candidatii la titlul de cercetator stiintific gradul II, cu referire distincta la evolutia acesteia dupa acordarea ultimului titlu didactic sau stiintific. Evaluarea calitatii activitatilor de management al cercetarii didactice este sintetizata de seful catedrei/departamentului/institutului, dupa caz, intr-o fisa de evaluare. In fisa de evaluare seful catedrei/departamentului/institutului rezuma urmatoarele surse: a) autoevaluarea activitatii de management al cercetarii facuta de candidat; b) evaluarea din partea colegilor. Concluzia se exprima in calificative: "Foarte bine", "Bine", "Satisfacator" si "Nesatisfacator".
    Standardul minim: Obtinerea calificativului "Bine".
    Criteriul 2 - Activitatea de cercetare
    Se evalueaza activitatea de cercetare prin proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare obtinute prin competitie, pe baza de contract/grant, din tara/strainatate, ca membru in echipa de cercetare sau ca director de proiect, cu referire distincta la realizarile din ultimii 5 ani.
    Standardul minim: doua granturi/contracte de cercetare obtinute in ultimii 5 ani pe baza de contract/grant, prin competitie, din care cel putin unul sa fi fost obtinut de candidat in calitate de director de proiect.
    Criteriul 3 - Contributia stiintifica
    Se evalueaza valoarea contributiilor la dezvoltarea cunoasterii in domeniu, cu referire distincta la realizarile din ultimii 5 ani, prin: a) articole/studii publicate in reviste de specialitate de circulatie internationala recunoscute (reviste cotate ISI sau indexate in baze de date internationale specifice domeniului, care fac un proces de selectie a revistelor pe baza unor criterii de performanta) si in reviste din tara recunoscute de CNCSIS; b) carti (autor, coautor, editor) si capitole in carti de specialitate publicate in edituri recunoscute; c) studii publicate in volumele unor manifestari stiintifice internationale recunoscute (cu ISSN sau ISBN); d) brevete de inventie. In cazul candidatilor din domeniile arte si cultura fizica si sport, lucrarile publicate se pot referi la creatii artistice/performante sportive, inclusiv la cele proprii.
    Comisiile de specialitate ale C.N.A.T.D.C.U.: a) vor stabili bazele de date internationale reprezentative pentru fiecare domeniu; si b) pot face echivalari intre contributiile stiintifice, pastrand insa criteriul relevantei internationale si nationale.
    Standardul minim:
   a) 4-6 articole/studii/brevete de inventie, dupa caz, realizate in ultimii 5 ani in calitate de autor sau coautor, prezentate in copie. Din cele 4-6 articole/studii/brevete de inventie cel putin doua trebuie sa fie cotate ISI (de exemplu articole, studii prezentate la conferinte etc.) sau indexate in baze de date internationale de referinta pentru domeniu;
   b) un studiu de sinteza publicat in ultimii 5 ani.
    Criteriul 4 - Prestigiul profesional
    Pentru evaluarea prestigiului profesional candidatul prezinta o mapa cu contributii stiintifice semnificative care cuprinde: a) doua contributii stiintifice relevante; b) prezentarea in 2-5 pagini a unui contract/grant de cercetare; c) dovezi ale: recunoasterii realizarilor proprii de catre specialisti si institutii prin citarea de lucrari in sistemul ISI, coordonarii de structuri profesional-stiintifice, calitatii de membru in colective editoriale de prestigiu, afilierilor la organizatii profesionale internationale si nationale recunoscute, primirii de distinctii etc., precum si ale aportului la formarea de specialisti. Candidatul va face in scris, pe maximum doua pagini, autoevaluarea contributiilor stiintifice semnificative, care va fi inclusa in mapa cu contributii stiintifice semnificative. Prestigiul profesional va fi evaluat prin luarea in considerare a tuturor pieselor din mapa cu contributii stiintifice semnificative.
    La fiecare criteriu de evaluare, gradul de indeplinire a cerintelor se exprima prin rezolutia "Criteriul este indeplinit", daca standardul minim impreuna cu standardele suplimentare adaugate de comisia de specialitate a C.N.A.T.D.C.U. sunt satisfacute, sau "Criteriul nu este indeplinit", daca una sau mai multe cerinte nu sunt satisfacute. Rezolutia "Criteriul nu este indeplinit" se argumenteaza prin mentionarea clara a cerintelor care nu sunt satisfacute.
    Pentru conferirea titlului de cercetator stiintific gradul II este necesar ca pentru fiecare criteriu de evaluare rezolutia sa fie "Criteriul este indeplinit". Realizarile specifice unui criteriu nu pot compensa nerealizarile de la alte criterii.
   C. Constituirea dosarului
    C1. Dosarul de cercetator stiintific gradul II este constituit, in doua exemplare, de catre candidat si institutia care il propune.
    C2. Pe coperta exterioara a dosarului se inscriu: denumirea legala in vigoare a institutiei; facultatea/departamentul/institutul (denumirea legala in vigoare), catedra/departamentul/institutul, postul/pozitia, domeniul (denumirea legala in vigoare), dosar de cercetator stiintific gradul II; candidat... (numele si prenumele, titlul didactic/stiintific)
    C3. Documentele din dosar sunt, in ordine, dupa cum urmeaza:
   1. opis;
   2. adresa de inaintare, din partea conducerii institutiei, catre MEC;
   3. cererea candidatului, adresata conducerii catedrei/departamentului/institutului, dupa caz, din institutie, prin care solicita desfasurarea activitatilor legale privind conferirea titlului de cercetator stiintific gradul II;
   4. referat de prezentare din partea conducerii institutiei, prin care se propune conferirea titlului de cercetator stiintific gradul II, ca urmare a hotararii conducerii/senatului institutiei, pe baza avizarii de catre consiliul facultatii/departamentului/institutului, dupa caz, a recomandarii din partea catedrei/departamentului/institutului, dupa caz;
   5. fisa de prezentare a studiilor, pozitiilor si realizarilor profesional-stiintifice, organizata pe baza criteriilor de evaluare descrise la sectiunea B, insotita de:
   • autoevaluare, de 3-5 pagini, din partea candidatului, in care acesta prezinta:
   (1) aprecieri proprii asupra indeplinirii criteriilor de evaluare, cu referiri la fiecare criteriu de evaluare;
   (2) autoevaluarea contributiilor incluse in mapa cu contributii stiintifice semnificative;
   (3) asumarea raspunderii, in care afirma ca datele din dosar se refera la propriile activitati si realizari, in caz contrar candidatul suportand consecintele declaratiilor in fals, in conformitate cu legislatia in vigoare;
   • fisa de evaluare din partea conducerii catedrei/departamentului/institutului, dupa caz, privind calitatea activitatilor de management al cercetarii in raport cu cerintele criteriului 1 de evaluare, in original;
   6. lista de lucrari structurata de candidat in raport cu cerintele preliminare si cu criteriile de evaluare, si anume, dupa caz, in ordine: a) teza/tezele de doctorat; b) carti si capitole in carti; c) articole/studii publicate in reviste de specialitate de circulatie internationala recunoscute sau in reviste din tara recunoscute de CNCSIS; d) studii publicate in volumele unor manifestari stiintifice internationale recunoscute din tara si din strainatate (cu ISSN sau ISBN); e) brevete de inventie; f) proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare pe baza de contract/grant; g) alte lucrari si contributii stiintifice;
   7. curriculum vitae al candidatului;
   8. adeverinta eliberata de institutia unde candidatul este titular, in original, in care se evidentiaza perioadele si functiile profesionale ale candidatului, in calitate de titular in invatamantul superior/cercetare stiintifica, precum si documentul/documentele care sa ateste, daca este cazul, desfasurarea de activitati de invatamant superior in calitate de cadru didactic asociat;
   9. copii legalizate de pe: diploma/diplomele de doctor si atestatul/atestatele de recunoastere (daca este cazul); diploma/diplomele de studii universitare, atestatul/atestatele echivalent/echivalente de recunoastere (daca este cazul) si foaia matricola sau echivalenta; diploma de bacalaureat sau echivalenta; certificatul de nastere; certificatul de casatorie (daca este cazul).
   D. Constituirea mapei cu contributii stiintifice semnificative
    Mapa cu contributii stiintifice semnificative este constituita intr-un exemplar, de catre candidat, din lucrarile sale pe care le considera ca fiind reprezentative, introduse intr-o mapa, pe baza cerintelor prezentate la criteriul 4 de evaluare.
    Mapa cu contributii stiintifice semnificative insoteste dosarul de cercetator stiintific gradul II.
   E. Transmiterea dosarului si a mapei cu contributii stiintifice semnificative
    E1. Institutia trimite prin delegat oficial sau prin posta un exemplar al dosarului de cercetator stiintific gradul II si mapa cu contributii stiintifice semnificative la MEC, care le preia si inregistreaza dosarul.
    E2. MEC, prin compartimentul de specialitate, verifica indeplinirea conditiilor preliminare si:
   a) in cazul in care acestea sunt indeplinite, inainteaza dosarul de cercetator stiintific gradul II si mapa cu contributii stiintifice semnificative la comisia specifica a C.N.A.T.D.C.U.;
   b) in cazul in care conditiile in cauza nu sunt indeplinite, returneaza dosarul de cercetator stiintific gradul II si mapa cu contributii stiintifice semnificative institutiei, prin delegatul oficial al acesteia.
    E3. Dupa emiterea ordinului ministrului, prin care se confera titlul de cercetator stiintific gradul II, MEC, prin compartimentul de specialitate, arhiveaza dosarul de cercetator stiintific gradul II si returneaza mapa cu contributii stiintifice semnificative institutiei, prin delegatul oficial al acesteia.
    E4. In cazul in care nu se confera titlul de cercetator stiintific gradul II, MEC, prin compartimentul de specialitate, arhiveaza dosarul si returneaza mapa cu contributii stiintifice semnificative institutiei, prin delegatul oficial al acesteia.
   F. Metodologia de evaluare, confirmare si conferire a titlului de cercetator stiintific gradul II
    Metodologia de evaluare, confirmare si conferire a titlului de cercetator stiintific gradul II se prezinta in Regulamentul de organizare si functionare a C.N.A.T.D.C.U. in vigoare.