Guvernul Romaniei

 
Metodologie

din 21/05/2003
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 387 din 05/06/2003

de evaluare si acreditare a unitatilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes national, precum si de atestare a capacitatii de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare de catre unitati sau institutii, altele decat institutiile de invatamant superior acreditate si unitatile din subordinea acestora si unitatile si institutiile aflate in subordinea sau coordonarea Academiei Romane si academiilor de ramura


 

   Art. 1. - In vederea stimularii activitatilor de cercetare-dezvoltare si finantarii acestora din fonduri publice, unitatile de cercetare-dezvoltare vor fi supuse procesului de evaluare.
   Art. 2. - Evaluarea unitatilor de cercetare-dezvoltare se desfasoara in conformitate cu prevederile prezentelor metodologii.
   Art. 3. - Procesul de evaluare are ca scop:
   a) atestarea/reatestarea capacitatii unitatilor de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare;
   b) acreditarea/reacreditarea unitatilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes national.
   Art. 4. - Atestarea capacitatii de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare este obligatorie pentru unitatile si institutiile care doresc sa participe la activitatile de cercetare-dezvoltare finantate din fonduri publice.
   Art. 5. - (1) Evaluarea unitatilor in vederea atestarii/reatestarii capacitatii de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare, precum si in vederea acreditarii/reacreditarii ca unitati componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes national se efectueaza la solicitarea acestora.
   (2) La evaluarea in vederea acreditarii ca unitati componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes national pot fi acceptate numai unitati atestate din punct de vedere al capacitatii de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare, conform prezentelor metodologii.
   (3) Reatestarea capacitatii unitatilor de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare, precum si reacreditarea unitatilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes national se efectueaza periodic, in functie de strategia domeniului de cercetare-dezvoltare, la maximum 5 ani sau la modificarea obiectului de activitate.
   Art. 6. - (1) Evaluarea unitatilor de cercetare-dezvoltare se realizeaza de catre Consiliul National de Atestare si Acreditare pentru Cercetare, pe baza criteriilor de evaluare si atestare a capacitatii de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare de catre unitati sau institutii, altele decat institutiile de invatamant superior acreditate si unitatile din subordinea acestora si unitatile si institutiile aflate in subordinea sau coordonarea Academiei Romane si academiilor de ramura, precum si a criteriilor de acreditare a unitatilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes national.
   (2) Indicatorii de referinta care definesc criteriile de evaluare, precum si ponderea acestora se stabilesc de catre Consiliul National de Atestare si Acreditare pentru Cercetare, in concordanta cu politica si strategia autoritatii de stat pentru cercetare-dezvoltare, si se aproba de conducatorul acesteia.
   (3) Chestionarele de evaluare pentru atestare sau pentru acreditare, continand criteriile de evaluare si indicatorii de referinta, se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii de stat pentru cercetare-dezvoltare, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
   Art. 7. - Procesul de evaluare a unitatilor componente ale sistemului national de cercetare-dezvoltare, in vederea atestarii capacitatii de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare sau a acreditarii ca unitati componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes national, cuprinde urmatoarele etape:
   a) autoevaluarea, care se efectueaza de catre unitatea care solicita evaluarea, prin completarea chestionarului de evaluare prevazut la art. 6 alin. (3);
   b) evaluarea, care se efectueaza prin analiza chestionarelor de evaluare si, dupa caz, prin verificarea datelor continute de acestea, precum si a datelor suplimentare solicitate;
   c) elaborarea raportului de evaluare al Consiliului National de Atestare si Acreditare pentru Cercetare, care se efectueaza pe baza rapoartelor de evaluare ale comisiilor componente si a constatarilor proprii, in care se propune atestarea/reatestarea capacitatii sau acreditarea/reacreditarea ori retragerea acestora, dupa caz.
   Art. 8. - (1) Evaluarea consta in acordarea de puncte pentru fiecare criteriu, conform ponderilor stabilite pentru indicatorii de referinta.
   (2) Punctajul maxim total care se poate acorda unei unitati de cercetare-dezvoltare este de 100 de puncte.
   (3) Limita minima admisa pentru obtinerea atestarii capacitatii de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare, precum si limita minima admisa pentru obtinerea acreditarii ca unitate componenta a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes national este de 70 de puncte.
   Art. 9. - (1) Cererile pentru declansarea procedurii de evaluare in vederea atestarii/reatestarii capacitatii de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare, precum si in vederea acreditarii/reacreditarii ca unitate componenta a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes national se depun la Consiliul National de Atestare si Acreditare pentru Cercetare.
   (2) Solutionarea cererilor se efectueaza in ordinea inregistrarii, in termen de 60 de zile de la data depunerii acestora.
   (3) Cererile vor fi insotite de chestionarul de evaluare, precum si de bilantul contabil anual, inregistrat la directia teritoriala a finantelor publice, si de balanta de verificare contabila, anterioare datei de depunere a cererii.
   (4) Pentru veridicitatea si corectitudinea informatiilor si documentelor depuse de unitatea care solicita evaluarea raspunde conducatorul unitatii, care are obligatia sa le certifice prin semnatura.
   Art. 10. - Unitatile care urmeaza a fi supuse evaluarii au obligatia sa completeze chestionarul de evaluare pentru atestare sau pentru acreditare si sa puna la dispozitia Consiliului National de Atestare si Acreditare pentru Cercetare toate documentele doveditoare necesare in procesul de evaluare, solicitate de acesta.
   Art. 11. - In cazul evaluarii in vederea reatestarii capacitatii de a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare, precum si in vederea reacreditarii, chestionarele de evaluare corespunzatoare se completeaza cu rezultatele pe ultimii 3 ani, pentru fiecare indicator.
   Art. 12. - La depunerea cererii, unitatile trebuie sa prezinte dovada ca au depus in contul autoritatii de stat pentru cercetare-dezvoltare taxele prevazute de lege care se fac venit la bugetul de stat, potrivit legii, dupa cum urmeaza:
   a) taxa de evaluare pentru atestare/reatestare a capacitatii, in valoare echivalenta cu suma reprezentand de 4 ori salariul lunar maxim al unui cercetator principal gradul I din unitatile bugetare;
   b) taxa de evaluare pentru acreditare/reacreditare, in valoare echivalenta cu suma reprezentand de 8 ori salariul lunar maxim al unui cercetator principal gradul I din unitatile bugetare.
   Art. 13. - (1) Rezultatele evaluarii vor fi comunicate unitatilor, in scris, de catre Consiliul National de Atestare si Acreditare pentru Cercetare.
   (2) Contestatiile unitatilor se primesc de catre Consiliul National de Atestare si Acreditare pentru Cercetare, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data primirii scrisorii de instiintare. Contestatiile vor fi solutionate de catre Consiliul National de Atestare si Acreditare pentru Cercetare, in termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului de primire a contestatiilor.
   Art. 14. - (1) Propunerile privind atestarea/reatestarea capacitatii si acreditarea/reacreditarea unitatilor evaluate, precum si a celor care nu au intrunit punctajul corespunzator se inainteaza de catre Consiliul National de Atestare si Acreditare pentru Cercetare conducatorului autoritatii de stat pentru cercetare-dezvoltare, spre aprobare.
   (2) Unitatile atestate/reatestate, precum si cele acreditate/reacreditate se inscriu in Registrul unic al unitatilor de cercetare-dezvoltare atestate si acreditate, care se intocmeste si se pastreaza la autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
   (3) Lista unitatilor atestate/reatestate, precum si a celor acreditate/reacreditate se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, la finele fiecarui an, in ultima decada a lunii decembrie.
   (4) Elaborarea actelor normative privind statutul unitatii, ca urmare a rezultatelor procesului de evaluare in vederea acreditarii/reacreditarii, se realizeaza in termen de 60 de zile de la data certificarii rezultatelor de catre autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, conform procedurilor legale.